De boodschap in vacatureland? Opvallen. Charmeren. En dan binnenhengelen. Wie geen aandacht besteedt aan de tekst van z’n vacature, mist een gigantische kans om de juiste mensen aan te werven. Dat merken we bij klanten die hun handdruk met de arbeidsmarkt in onze schrijfhanden leggen. Welke elementen zorgen voor een aantrekkelijke ‘kom bij ons werken’-tekst? We trekken een blik met vijf tips open.
Gun een eerlijke blik achter de schermen
Hoe gaat het er bij jou op de werkvloer écht aan toe? Een sollicitant vangt graag al een eerste glimp op via je vacaturetekst. Niet verpakt in holle woorden, wél in klare taal. Wees dus ook gewoon eerlijk. Zeg dat het belangrijk is dat de kwartaalcijfers gehaald worden, maar ook dat je het behalen van dat target viert op restaurant met het hele team. Spreek over de goede koffiebonen van de lokale branderij. Over de glijdende uren. Of over je vergaderbeleid en feedbackgesprekken. Hoe meer kruimels je al kan laten vallen in je vacature, hoe groter de kans dat Hans of Grietje binnenkort op je deur klopt. Maar maak je kandidaten (en jezelf) geen blaasjes wijs. De mayonaise pakt alleen als je oprecht bent.
Gebruik opvallende woorden
Ben jij een flexibele teamplayer met een hands-onmentaliteit die graag in een enthousiast team wil werken voor een marktconform loon? Goh, wie niet? Het zijn een hele hoop algemene woorden die op elke functie en persoon kunnen slaan. Probeer alternatieven te vinden voor zulke weinigzeggende termen. “We bieden een mensconform loon aan. Gebaseerd op je ervaring, skills en leven.” Of “Je werkt elke dag intensief samen met een team van drie toffe marketeers.” Moet je hele tekst een creatieve poging worden om weg te blijven van clichéwoorden? Absoluut niet. Maak het niet té geforceerd. Maar door standaard vacaturewoorden te bannen, val je wel op in die woelige zee van gelijkaardige vacatures.
Stretch je creativiteit
Mocht het nog niet duidelijk zijn … Opvallen is de boodschap als je op zoek bent naar de nieuwste telg in je werkfamilie. Met video, foto, een creatieve stop-motion, en … met tekst. Maak gebruik van woordspelingen of metaforen als je op zoek gaat naar een ‘spot-on projectcoördinator’ voor een industriële wasserij. Of een ‘MarCom-vacature die je even doet stoppen met scrollen’. Het lijken kleine details, maar ze trekken gegarandeerd de aandacht in een rij saaie functietitels. Zwem tegen de stroom in en kom je zalm tegen.
Omarm vakjargon om te zien of je kandidaten dat ook doen
Om als bedrijf uit te pakken naar klanten toe, is complex vakjargon geen aanrader. Maar als je op zoek bent naar een marketeer met expertise in paid advertising, mag de sollicitant het niet horen donderen in Keulen bij terminologie als pixel tracking, geotargeting of PPC. Om het kaf van het koren te scheiden, maak je dus best wél gebruik van woorden die van toepassing zijn op de rol waarvoor de potentiële nieuwe werknemer solliciteert. Een minitestje. Kan er al gescoord worden?
Noem een kat een kat
Op basis van de vacaturetekst krijgt de sollicitant een goed beeld van een gemiddelde werkdag in je bedrijf. Wees dus duidelijk en schep heldere verwachtingen rond het takenpakket. Moet je in deze functie veel telefoons opnemen om klanten te woord te staan? Schrijf dat dan letterlijk neer in plaats van te zeggen dat ze mee instaan voor ‘het klantencontact’. Angstige bellers haken op die manier al af. Mag je zelf kiezen hoelang je middagpauze duurt en hoe je die invult? Komen er ADV-dagen aan te pas? Geef ook dat mee in je vacature. Het kan een dealmaker of -breaker zijn.
Hoe realistischer je bent, hoe groter de kans dat je sollicitant een juist beeld krijgt van zijn of haar werkdag en takenpakket bij jouw bedrijf. En komt niemand voor onaangename verrassingen te staan tijdens een sollicitatiegesprek. Ready for clear sailing!
Klinken deze tips logisch, maar heb je moeite om ze toe te passen op je eigen teksten? ZINNIG heeft bakken ervaring met leuke vacatureteksten. Laat iets van je horen.